De banken zijn het probleem…

Dit is het financiëel wonder dat de banken buitenspel zet waar Anonymous naar op zoek is…

Wiskundig Geperfectioneerde Economie/Valuta

In Wiskundig Geperfectioneerde Economie worden noch productie noch consumptie belemmerd door het opleggen van additionele kosten (rente). Van belang is dat we een geldcirculatie beschikbaar stellen voor de productie die geen belemmeringen, beperkingen, of andere onrechtvaardigheden aan ons oplegt. Productie en ondernemen worden volledig ondersteund door een liquide, waardevaste, en efficiënte valuta.

Wiskundig Geperfectioneerde Economie is niet meer dan een enkelvoudige recept, voor het elimineren van onrechtvaardige interventie.

MPE Kort samengevat:

 • Geen rente en geen private (geldscheppende) (centrale) banken meer.
 • Een landelijke nutsinstelling/accountants kantoor (MPE noemt dat de     Gemeenschappelijke Monetaire Infrastructuur)
 • De rekenkundige/boekhoudkundige relatie van 1:1:1 tussen a) Geld in omloop (Circulatie), b) (Rest) Waarde Vertegenwoordigt Eigendom, en c) Resterende Aflossings Verplichting.

https://holland4mpe.files.wordpress.com/2012/06/noughtpercent.jpg
¨Het is geen mysterie om het storings patroon in de economie te projecteren veroorzaakt door rente. Als rente de schuld onomkeerbaar en voortdurend vermenigvuldigt in verhouding tot de noodzakelijke circulatie en steeds meer van iedere Euro gewijd wordt aan deze schulden, dan kan daardoor steeds minder van iedere Euro in circulatie aangewend worden voor de economie. Regulering kan slechts dit terminale proces vertragen.¨

https://holland4mpe.wordpress.com/category/onze-doelstelling/

Advertenties

12 gedachtes over “De banken zijn het probleem…

 1. Hallo Holland4mpe,

  Allereerst ben ik blij dat initiatieve zoals deze website bestaan. Ik vindt het alleen een behoorlijk knippen en plakken website. Ik mis bijvoorbeeld een Nederlandse uitleg over de wiskundig perfecte economie.

  Voor mij is er maar 1 economisch perfecte economie, dat is een economie zonder schuld. Schuld is altijd een voorschot op de toekomst.

  Bankiers worden nu als de boosdoener gezien en ok, ze hebben het ook niet netjes aangepakt, maar het is ooit begonnen doordat mensen wilden lenen. Mensen hebben er ooit voor gekozen om niet eerst te sparen maar eerst uit te geven en daarna te sparen.(terugbetalen van een lening)

  Een systeem waarbij niks geleend wordt, maar alleen uitgewisseld wordt on elkaar, zonder rente op spaargeld zal wiskundig perfect zijn. Je kunt er mijns inziens veel berekenen op los laten maar het probleem zit hem in de schulden. Eerst hebben dan uitgeven i.p.v. eerst uitgeven dan pas sparen is de makkelijkste oplossing en mijn inziens ook de enige. Schulden brengen altijd de onzekerheid met zich mee dat ze niet terug betaald worden. Wanneer schulden niet terug betaald worden geeft dit problemen in een systeem.

  De enige en beste oplossing is simpel maar niet uitvoerbaar, maak iedereen op de wereld gelijk geeft iedereen dezelfde hoeveelheid geld en bezit en geef de mogelijkheid tot uitwisseling van dit geld en bezittingen.

  Wat betreft het filmpje van hierboven, het lijkt me verstandig om niet in dit slachtoffer gedrag mee te gaan. Je kunt niet zeggen dat de bankiers van nu het hebben gedaan , het is een proces van honderden jaren waarin wij collectief steeds meer geld zijn gaan lenen.(steeds meer eerst uitgeven en later sparen)

  Het wordt tijd voor een universele verandering in denkwijze en niet maar steeds gaan wijzen naar elkaar. Wij zijn met zijn allen het probleem en met zijn allen de oplossing.

  Met vriendelijke groet,

  Huib

  • Bedankt voor je reactie Huib.

   Al het geld in omloop is een schuld aan het bankensysteem. Geen schuld = Geen geld. We worden gedwongen geld te lenen tegen rente van banken, hetzij op overheids, bedrijfs, of persoonlijk niveau. Zeg maar dat de banken het monopolie hebben op de geldcreatie. Overigens ben ik het met je eens dat verandering moet komen vanuit de samenleving door een onderlegd en verantwoordelijk publiek, maar ja daar zeg je wat!

   Zoals ik al aangaf in mijn reactie is schuld niet het probleem. Als er in beginsel 100,000 euro in circulatie wordt geleend voor b.v. een huis dan kan die 100,000 euro ook terugbetaald worden aan de hand van de afschrijving van datzelfde huis. 200 of 300,000 (dus wanneer je er rente aan koppelt) kan niet terugbetaald worden uit alleen die 100,000 waardoor er dus steeds opnieuw geld in circulatie moet worden geleend en weer tegen rente hetgeen de totale schuld alleen maar doet toenemen. Dit laatste is een rekenkundig terminaal model. Geen kwestie van opinie.

   Best
   Jac

 2. Dat komt omdat het een kapitalistische systeem is.

  Voor een perfecte economie hebben wij de volgende ingrediënten nodig:

  Rente ontvangen op spaargeld afschaffen
  Rent betalen op leningen afschaffen.
  Indexatie afschaffen
  Belastingstelsel veranderen
  Overheid mag geen invloed uitoefenen op de marktwerking.
  Corruptie aanpakken (niet financieel maar fysiek de gevangenis in)
  Prijsafspraken zwaar beboeten( niet financieel maar fysiek de gevangenis in)

  De lobbyisten zwaar straffen( in prison). geen enkel bedrijf stichting of wat dan ook mag invloed uitoefenen op een verkiezingsprogramma.

  Smeergeld aanpakken zwaar beboeten.

  Dit zijn de basis ingrediënten voor een gezonde en perfecte economie.

  Met andere woorden. we moeten gaan naar een Islamitische economie. en dan heb ik het niet over de “islamitische economie die sommige arabische landen hanteren. deze is namelijk verre van Islamitisch.

  IK HEB HET OVER DE ECHTE ECONOMIE VOLGENS DE ISLAM.

  Wil je hier meer over weten. neem dan even contact op.

  Nog een fijne dag.

  mvgrt

  • Hallo mvgrt,

   Mijn mening, aanvulling en aanpassing op jouw voorstel.

   Rente ontvangen op spaargeld afschaffen:

   mee eens: aanvulling= een maximaal bedrag dat gespaard kan worden, alles boven dat bedrag wordt na elk jaar verdeeld over de rest van de samenleving. Gevolg is dat er geen prikkel meer is om geld op te potten, wanneer iemand te rijk wordt, wordt het te veel aan spaargeld weer verdeeld over de rest van de samenleving.

   Rent betalen op leningen afschaffen:

   Niet mee eens. Het lenen van geld afschaffen dus niet alleen de rente, schuld brengt onzekerheden in de samenleving. Een toekomst kan niet gebouwd worden op onzekerheden.

   Indexatie afschaffen:

   Als hiermee loonstijgingen bedoeld als gevolg van inflatie ben ik het met je eens.
   Oplopende schulden zorgen voor inflatie, zonder schulden en met een spaarplafond is er geen inflatie dus ook geen loonstijging nodig.

   Belastingstelsel veranderen:
   Mee eens kan altijd beter als dat het nu is.

   Overheid mag geen invloed uitoefenen op de marktwerking.

   Mee eens,

   Corruptie aanpakken (niet financieel maar fysiek de gevangenis in)

   In een systeem waar geen perverse prikkel van zelf verrijking is zal minder corruptie zijn. Alle corruptieschandalen hebben met het ontvangen van geld bedragen te maken.

   Prijsafspraken zwaar beboeten( niet financieel maar fysiek de gevangenis in)

   Ja mee eens: maar ook deze dingen zijn allemaal gedreven door de perverse prikkel van zelfverrijking.

   Een economie moet de samenleving binden en versterken. De economie van nu trekt de samenleving uit elkaar en zorgt voor groeiende ongelijkheid.

   Graag verneem ik je reactie op dit bericht.

   Met vriendelijke groet,

   Huib

   • Beste Huib,

    dank je voor de reactie. ik ben blij dat je dezelfde mening deelt.

    nog een opmerking over de rente.

    De rente afschaffen op leningen is een must. waarom.? Omdat de banken altijd rente op rente op rente op rente enz.. berekenen. het beste is om een prijsafspraak te maken.
    voorbeeld:
    Bij een te lenen bedrag betaal je een extra bedrag voor een bepaalde tijd.
    het extra bedrag hier is vast. het vast bedrag moet binnen proportie’s zijn. er moet een win win situatie zijn.

    Dit geldt ook voor rente ontvangen op spaargeld. als je namelijk geen rente ontvangt op spaargeld, zul je deze namelijk ook niet oppotten. dit geld komt weer in de economie. in de vorm van investeringen, consumeren en donatie’s.

    Met vriendelijke groet,
    SE

 3. Hallo SE

  Ik begrijp hoe rente werkt in onze economie. Ik ben alleen ook voor een systeem zonder leningen. Leningen creeeren onzekerheden doordat het niet zeker is of het geld terug komt. Misschien heb jij wel eens geld renteloos geleend aan of van een vriend. Hoe voelde dat? Het leidt altijd tot onzekerheid, betaald de lener wel terug? De behoefte van mensen om te lenen komt mijn inziens voort uit het te snel en te veel willen.

  Maargoed op dit punt verschillen wij van mening, geen probleem we zijn hier om gedachtten uit te wisselen.

  Mijn visie van een spaarplafond komt voort, uit het idee dat het oppotten van geld niet komt door rente zoals jij schetst maar komt door de hamstermentaliteit. Altijd genoeg geld achter de hand willen hebben. Daarnaast denk ik dat het hiermee het verschil tussen rijk arm gehandhaafd blijft. Lonen zullen niet extreem ver uit elkaar lopen en kunnen zelfs door het plafond op te schuiven aangepast worden.

  Ik zelf ben trouwens een echte oppotter en ik doe dat niet voor de rente maar uit angst. Deze angst wordt gevoed door een onzekere toekomst. Wat ik in werkelijkheid doe is geld niet laten stromen door de economie waardoor andere geld te kort komen.

  Hoe denk jij trouwens hoe de beginselen van een dergelijk systeem er uit zou moeten zien?

  Met vriendelijke groet,

  Huib

  • Beste Huib,

   Ik denk dat we terug moeten naar de beginselen van eerlijk handelen. ik weet dat het niet 1-2 kan. maar we moeten af van de graaicultuur. De overheid speelt hierin een grote rol. we moeten eerst af van het rechtssysteem zoals het nu is. en de macht weghalen bij de banken. de banken en de grote industrieën bepalen tegenwoordig namelijk het beleid van een land.

   Dit eerst moeten we veranderen voordat we een stap voorwaarts kunnen doen.
   DE MACHT MOET BLIJVEN BIJ DE BURGERS.

   De banken en de corporaties bestaan bij de gratie van de burgers en niet andersom.
   Zonder de burgers hebben zij geen recht van bestaan.

   De overheid moet de burgers dienen en niet de banken en de coöperaties.

   Zolang dit niet eerst gebeurt gaan we gebukt door het leven. en leven wij alleen om hun te dienen. Het liefst zien ze ons gelijk doodgaan op de eerste pensioendag.

   De situatie nu is eigenlijk hetzelfde als in de romeinse tijd. geef de bevolking brood en de spelen en ze blijven zoet.

   Vandaag de dag is dat bier en voetbal!

   mvg,
   SE

   • Mooi verwoord SE

    Wij hebben nog steeds deze macht alleen we laten onszelf misbruiken. We zijn langzaam in slaap gesust.

    Ik kan ooit zo droevig worden als ik besef dat bijna niemand door heeft en het ook niet wil hebben, hoe de wereld echt in elkaar zit. Ik houdt wel goede moed en heb ook het gevoel dat het bewustzijn onder de mensen steeds meer komt.

    Ik denk overigens niet dat we boemannen moet gaan aanwijzen, dat gaat niet werken. Het is universeel.

    We zullen moeten doorgaan met het verspreidden van het bewustwording boodschap.

    Gr Huib

 4. Met de verkiezingen voor de deur heb ik een vraag uit interesse. Wat stemt U?
  Voor mij heeft het punt waar mpe over gaat namelijk de hoogste prioriteit. Als het om banken gaat is het erg stil in de verkiezingsprogrammas van de verschillende partijen. Ik kan me op dit punt het meest identificeren met D66 en groenlinks (hoewel ik geen heil zie in bankenbelasting). Vrij voordehandliggend dat zoiets radicaals als mpe niet voorkomt in enig verkiezingsprogramma, maar het D66 standpunt dat gaat over de ‘Volcker rule’ maakt .i.g een einde aan de excessen lijkt mij.

  De vraag is nu dus, hoe kijkt u, de lezer van deze post naar dit onderwerp?

 5. Hallo Wesley,

  Goede vraag, mijns inziens heeft het niet erg veel zin om te stemmen op welke partij dan ook. Mijn voorkeur gaat uit naar partijen die louter en alleen de mens centraal stellen.

  Ik zit nu te kijken naar het debat en het is af en toe lachwekkend. Rutten speelt in op angst en lijkt volledig gehersenspoeld door de bankenlobbiesten. Hij gaf aan dat rente zou gaan stijgen als we dit of dat gingen doen. Hij is volledig ingepalmd door de bankenwereld. Rutten suggereert dat wij afhankelijk zijn van de finacieele markten terwijl deze afhankelijk van ons zijn. Wij zijn niet verplicht het hun geld te gebruiken en diensten af te nemen.

  D66 heb ik niet zo gevolgd de laatste tijd, het feit dat pechtold op de Bildenberg conferentie is geweest, is voor mij een reden om niet te stemmen op D66. (Rutten was er ook)

  Ik heb een lichte voorkeur voor Wilders(nog nooit op gestemd) om dat deze punten aan draagt om te breken met de europese unie lees schuldenunie. Als Nederland stopt met de euro gaat er echt geen elk land meer mee door hoor!

  Maargoed het blijven persoontjes die allen op macht uit zijn. Ze zullen allen niks veranderen. Wij kunnen en moeten als samenleving kiezen voor een andere manier van denken en leven. Hierbij zullen geen leiders bestaan en dus zal breed gedragen en universeel gaan.

  Gr. Huib

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s