Deense leerlingen tonen gevaar van Wifi aan met experiment

Bron: lexnaturalis

Deense brugklasleerlingen verbazen wetenschappers met hun Wifi experiment

 

De 5 meiden die met hun WiFi-experiment op tuinkerszaadjes de wereldpers haalden.

De 5 meiden uit de brugklas van de Hjallerup School die met hun experiment over de invloed van WiFi-straling op ontkiemende tuinkerszaadjes de wereldpers haalden. (vlnr: Lea Nielsen, Mathilde Nielsen, Signe Nielsen, Sisse Coltau en Rikke Holm.)

Veel internationale wetenschappers zijn verblijd over de duidelijke uitkomsten van het biologie-experiment dat vijf meiden (foto) uit de brugklas van de Hjallerup School in Denemarken hebben uitgevoerd. Hun experiment heeft inmiddels al veel interesse gewekt bij wetenschappers in Engeland, Nederland en Zweden. Deze meiden wilde weten of de straling van WiFi, draadloos internet in huis, effect heeft op de groei en ontwikkeling van planten. Hun experiment bestond eruit dat ze 400 tuinkerszaadjes verdeelden over 12 kweekbakjes. Ze plaatsten 6 van die bakjes in 2 kamers op dezelfde temperatuur. Ze gaven alle bakjes evenveel water en zonlicht gedurende 12 dagen. Maar de helft van de bakjes werd blootgesteld aan mobiele WiFi-straling, terwijl de andere bakjes buiten het bereik van de WiFi-zender werd geplaatst…

Deze simpele doch doeltreffende test was kennelijk zó briljant, dat deze internationaal veel aandacht kreeg, van onder meer erkende biologen en stralingsexperts. De meiden waren op het idee gekomen, nadat ze het moeilijk vonden zich te concentreren tijdens de lessen op school.. Of zoals een van de meisjes, Lea Nielsen, uitlegt: “We hebben allemaal meegemaakt dat we ons slecht kunnen concentreren op school als we met onze mobiele telefoon naast ons hoofd hadden geslapen. Soms hadden we ook moeite met inslapen of werden we vaak wakker.”

Omdat ze de effecten van de mobiele telefoon niet op zichzelf konden testen, moesten de meiden een ander plan bedenken en kwamen ze met het idee van de tuinkers. Zes bakjes met zaden werden in een stralingsvrije ruimte geplaatst en zes bakjes in een andere kamer naast twee wifi-routers. Dergelijke routers zenden een zelfde type straling uit als een gewone mobiele telefoon. Na twaalf dagen spraken de resultaten boekdelen; kijk naar deze beide foto’s:

Deens WiFi-experiment - zaadjes ontkiemen gezond

Op deze foto het bakje met gezond-ontkiemde tuinkers die niet was blootgesteld aan de WiFi-straling.

x

Maar de tuinkerszaadjes die in de ruimte stonden mét de WiFi-routers, groeiden niet of nauwelijks, en sommige waren zelfs gemuteerd (genetisch defect dat nog niet aanwezig was in het oorspronkelijke zaadje) of ze waren dood. Op de foto hieronder is één van de bakjes tuinkers uit de kamer met straling te zien na er twaalf dagen aan blootgesteld te zijn geweest. “Het is ontzettend beangstigend dat de straling zoveel effect heeft en we waren dan ook erg geschokt door de resultaten van dit experiment.” Aldus Lea Nielsen.

Op de bovenste foto zie je een bakje gezonde tuinkers welke niet was blootgesteld aan de straling.

“Het is ontzettend beangstigend dat de straling zoveel effect heeft en we waren dan ook erg geschokt door de resultaten van dit experiment.” Aldus Lea Nielsen, één van de meiden uit het onderzoeksteam.

 

Prijs voor de ‘Jonge Wetenschappers’
Met dit simpele doeltreffend experiment wonnen de meisjes de finale van de “Jonge Wetenschappers” wedstrijd, maar dat is slechts het begin. Er wordt veel interesse getoond in dit brugklasteam en hun experiment door gerenommeerde wetenschappers uit heel Europa. Professor Olle Johansson van het Karolinska Instituut in Stockholm is zeer onder de indruk en gaat dit experiment herhalen in samenwerking met zijn Belgische collega, Professor Marie-Claire Cammaert van de Universiteit van Brussel. Hij zegt het volgende over dit experiment:

“De meisjes zijn netjes binnen hun eigen reikwijdte aan kennis gebleven en hebben het experiment zeer vaardig uitgevoerd en ontwikkeld. Hun oog voor detail en de accuraatheid van dit experiment zijn voorbeeldig. En de keuze voor tuinkers is absoluut briljant! Ik hoop dat deze jonge dames verder gaan in het onderzoek en ik zou ze graag in mijn onderzoeksteam zien!”

En de meiden? Die zijn er nog niet over uit wat ze in de toekomst voor werk willen doen en ze zijn zeer verbaasd over alle aandacht die het experiment hen oplevert. Of zoals Lea Nielsen het verwoordt: “Het lijkt wel een ritje in de achtbaan en ik kan het nog niet bevatten allemaal. Na dit experiment slaapt geen van van ons nog met haar telefoontje naast haar hoofd/bed. We leggen de telefoon ver weg van ons bed of leggen hem in een andere kamer. De computer zetten we ook altijd uit.”. En Mathilde voegt daaraan toe: “Het is overweldigend en heel spannend. Niet iets wat je iedere dag meemaakt.”

 

***

Directeur van de grootste telefoonmaatschappij van België, wil géén WiFi in zijn kantoren.
En hij vertelt terloops aan kinderen:

Mobiele telefoons zijn gevááárlijk..!

 

Didier Bellens, de algemeen directeur van de grootste telecom-maatschappij in België, keert zich volledig tégen de gevaarlijke mobiele telefonie..

Didier Bellens, de algemeen directeur van de grootste telecom-maatschappij in België, keert zich volledig tégen de gevaarlijke mobiele telefonie..

Op de 27ste verdieping van het kantoorgebouw waar het Belgische telecombedrijf Belgacom (‘Proximus’) gevestigd is, zul je geen praktische technologie vinden, die ervoor zorgt dat hoge-snelheids-draadloos-internet mogelijk is. In deze wolkenkrabber, waar Belgacom gevestigd is, zorgt de grote baas, Didier Bellens ervoor, dat hij zoveel mogelijk belt met zijn telefoon-met-snoer. Hij belt namelijk liever niet draadloos..

Maar deze algemeen directeur gaat nog verder; meneer de directeur heeft aan schoolkinderen duidelijk laten blijken dat er aan het gebruik van draadloos internet, stevige gevaren verbonden zijn. Hij maakte daarbij onlangs gebruik van de uitstraling van tennisster Justine Henin, die bij een presentatie aan kinderen aanwezig was. Deze presentatie werd georganiseerd door ‘Child Focus’ and softwaregigant ‘Microsoft’. Deze meneer, Didier Bellens, president-directeur van Belgacom, maakt duidelijk in veel interviews, dat het systeem van GSM  (Global System for Mobile Communications) bijzonder gevaarlijk is.

Wanneer een kind tijdens deze presentatie aan Bellens vraagt over de gevaren van mobiele telefoons, beantwoord de directeur van Belgiës grootste telecombedrijf rustig de vraag. Maar, héél opvallend, hij gebruikt geen omzichtige termen en/of terminologie. Hij vertelt de leerlingen van de school waar ze aanwezig zijn, de ‘Centrum van Woluwe-Saint-Pierre-school, dat GSM slecht is en een gevaar voor ieders gezondheid!

Hij zegt: “Tijdens de dag, is het beter om een headset te gebruiken dan direct je GSM aan je oor. Want deze zorgt voor opwarming van je hoofd rondom het oor waar je de telefoon tegenaan houdt. De elektromagnetische golven zijn gevaarlijk. En ‘s nachts is het beter om je mobiele telefoon helemáál af te zetten. Ook als je je telefoon als een alarmklokje gebruikt, dien je je mobiel op ‘vliegtuigstand’ te zetten!”

Wanneer er contact wordt opgenomen met Belgacom, blijkt de woordvoerder niet verrast door de uitspraken van zijn directeur. “Didier Bellens geeft alleen maar de voorzorgsmaatregelen aan die door de WHO, de wereldgezondheidsorganisatie worden aanbevolen. Bedenk echter dat tot op heden nog niets bewezen is van de gevaren van GSM-telefonie”..

x

* * *

*

 

Elektro Magnetische Straling (EMS): Duitsland waarschuwt burgers voor… WiFi…

15 februari 2014 Door GuidoJ.

24 Reacties E-mail Print A A A

X

X

 the independent

x

x

Duitsland waarschuwt burgers voor… WiFi…!

x

2014 © WantToKnow.nl/.be
2014 © The Independent (HIER)

x

Wat gebeurt er nu als een ministerie, dat eigenlijk namens de regering ook verantwoordelijk is voor de afgifte van GSM-vergunningen, begint met het uitdelen van waarschuwingen, om thuis geen WiFi te gebruiken, of zoals dat dan diplomatiek heet: ‘Zo min mogelijk’.. Tja, dan zou je als burger zomaar verward kunnen raken, toch? Aan de ene kant ‘pakt’ de overheid de miljarden Euro’s, voor het uitdelen van deze mobiele-telefoon-vergunningen, terwijl men aan de andere kant waarschuwt voor het effect van draadloze ‘thuis-verbindingen’, die natuurlijk maar peanuts zijn, vergeleken met de straling ‘buiten de deur’.. En toch is dat wat er op dit moment gebeurt..

Daar waar al eerder andere gezondheidsinstellingen, waaronder zelfs de WHO!!, waarschuwingen uitzonden met betrekking tot mobiele/draadloze verbindingen, lijkt het nu aan landen, de verschillende gezondheidsministeries, om het ‘grote publiek’ te waarschuwen voor ‘draadloze communicatie-techniek-bij-jou-thuis’. Hier is de vertaling van het artikel van de Engelse website ‘The Independent’..

 

* * *

Het Ministerie van Milieu heeft de ‘aanbeveling’ doen uitgaan naar de burgers van Engeland, dat zijn hun ‘blootstelling’ aan WiFi ‘zo laag mogelijk’ zouden moeten houden. Door bijvoorbeeld conventionele draadverbindingen te kiezen voor internet en mobiele telecommunicatie in huis en kantoor. Het ministerie haast zich aan deze mededeling toe te voegen dat het ‘actief bezig is om mensen te informeren over de mogelijkheden om daadwerkelijk deze persoonlijk blootstelling (aan Wifi (GJ)) te reduceren’… 

Deze feitelijk nietsverhullende waarschuwing, steunt essentieel het werk van de Engelse waakhond voor gezondheidszaken, Sir William Stewart. De man die twee rapporten heeft geproduceerd die expliciet waarschuwen voor het gebruik van mobiele telefonie en de man die heftig strijd voor een volledige herijking van het gebruik van WiFi in scholen. Zijn waarschuwingen zijn echter tot dusver volledig genegeerd door ministers en zelfs geridiculiseerd door de Engelse Gezondheidsraad, de ‘Health Protection Agency’, waarvan hij nota bene voorzitter is.

De Duitse equivalent van deze adviesraad, de ‘Federale Raad voor Stralingsbescherming’, is het tegendeel aan het doen: zij leiden de oproep om uiterst voorzichtig met WiFi om te springen..! Dr. Florian Emrich van dit Duitse overheidsorgaan, meldt dat Wi-Fi ‘zoveel mogelijk vermeden dient te worden, omdat mensen bloot staan aan EMS-straling van veel bronnen, terwijl de resultaten naar de gezondheidseffecten van deze volledig nieuwe WiFi-technologie niet eens zijn uitgevoerd’.. 

wifi-radiation-warningBurgers zouden zoveel mogelijk WiFi moeten vermijden, in verband met de bedreiging die deze techniek kan opleveren voor de gezondheid, aldus de Duitse overheid.. Het is een uitermate onverhulde uitspraak, feitelijk één van de meeste verwoestende uitspraken van de laatste jaren gedaan door enige overheid over deze explosief-groeiende technologie, die er zeker toe zal leiden dat de industrie op haar grondvesten gaat schudden..! 

Het zal ongetwijfeld ook de diverse betrokken ministeries in de UK bereiken, en naar mening van deze krant (The Independent (gj)) is deze uitspraak zonder meer een bevestiging van datgene wat wij al bijna een half jaar lang proberen duidelijk te maken..!

En precies als andere organen, adviseert het Duitse officiële ‘stralings-beschermingsbureau’ haar burgers om gewoon kabels te gebruiken in plaats van mobiele telefonie (DECT vooral!) en waarschuwt opnieuw voor ‘elektro-smog’ vanuit een boel alledaagse produkten zoals laptops, DECT-telefoons, WiFi-, draadloze spelletjescomputers, draadloze geluidsinstallaties en vooral niet vergetend de elektrische deken en de babyfoons, die volledig te goeder trouw worden gebruikt, etc. (En natuurlijk daarbij de buren niet vergetend, die dezelfde arsenaal aan draadloze producten hebben staan..! (gj))..
Deze Duitse overheidswaarschuwing -die in scherp contrast staat met de uiterst discutabele promotie van deze technologie door Britse overheidsambtenaren- werd gedaan, nadat er indringende vragen werden gesteld door de leden van ‘Die Grünen’ in ‘Der Bundestag’, oftewel het Duitse parlement.

Met dank aan Boudewijn Zweerts!

Gerelateerde artikelen:

cropped-use-it-think-mathematically-perfected-economy.jpg

CRUCIAAL OM TE LEZEN EN BEGRIJPEN: DE PRIMAIRE OORZAAK VAN HEEEEEL VEEL ELLENDE!!

https://holland4mpe.wordpress.com/category/onze-doelstelling/

 

BRONNEN:

http://www.lexnaturalis.nl/?p=407#more-407

http://www.wanttoknow.nl/gezondheid/elektro-magnetische-straling-ems/over-n-tienermeisjestest-wifi-en-n-telecom-baas/
http://www.wanttoknow.nl/gezondheid/elektro-magnetische-straling-ems/duitsland-waarschuwt-burgers-voor-wifi/

http://www.youtube.com/watch?v=rn1g2V9Oars Cell Phone Towers are for Mind Control, 1of3


It always seems impossible until it is done. Nelson Mandela

‘They must find it difficult…
Those who have taken authority as the Truth,
rather than Truth as the Authority.’
G. Massey

Verwar de waarheid niet met de mening van de meerderheid. – Loesje

Advertentie

52 gedachtes over “Deense leerlingen tonen gevaar van Wifi aan met experiment

 1. Het kan makkelijk getest worden op de universiteit in een plantenkweekcel, waarbij je alle variabelen constant kan maken, behalve de zaadkwaliteit, maar dat kan je oplossen door de hoeveelheid gebruikte zaden te vergroten. Het enige verschil tussen de twee testcondities is dan dat je in het ene geval een wi-fi uitzendend apparaat in de buurt van de zaden of kiemplantjes zet en in het andere geval een kooi (Faraday) er om heen hebt.

   • Als het zo makkelijk was om dit aan te tonen was het wel gedaan, zeker in het half jaar dat dit onderzoek inmiddels oud is. Bovendien, dan mist nog de verklaring op welke manier dit voor mensen schadelijk zou zijn. Dit soort straling bevat te weinig energie om schade aan te richten in cellen. “Extraordinary claims require extraordinary evidence”

  • Maar wordt hier vervolg aan gegeven ? Ik dacht het niet !
   Nu komen ze met G5 waar bij met een proef koeien in die hele omgeving angstig in het rond sprongen en loeien honderden vogels dood uit de boom vielen !Straks wordt deze vreselijke straling op mensen uitgeprobeerd ! De uitkomst wordt genegeerd door diegenen zoals NAVO die er belang bij hebben !In Engeland heeft een burger door de rechter gelijk gekregen omdat het duidelijk was dat na het plaatsen van zo’n mast hij heel veel klachten en symptomen van straling aan kon tonen !

 2. Jullie kunnen blijven ontkennen, maar er wel degelijk bewijs dat het schadelijk is. Nog een mooi voorbeeld: mijn vader heeft last van tinitus, en zodra hij 1 dag buiten is geweest, wordt hij doodziek. Duizelig, hoofdpijn, en ga zo maar door. Hij heeft zijn hele huis geisoleerd, zodat hij daar bij kan komen, en jawel, het werkt. Hij is zoals ze het noemen een kanariepiet van de wereld. Die mensen merken eerder de gevolgen van zowel ems, als wifi en van umts. Dus ontken maar lekker, de gevolgen die het heeft, worden vanzelf wel een keer bekend bij jullie, alleen is het dan misschien te laat!

  • Beste Jeanet,

   Allereerst vind ik het heel naar voor uw vader (en u zelf) dat hij deze aandoening heeft.
   De aandoening Tinnitus is al een hele oude ziekte (van voor ems, als wifi en van umts enz.).

   Voorbeeld Bron: http://kranten.delpher.nl/nl/view/index?query=Tinnitus&coll=ddd&image=ddd%3A011200261%3Ampeg21%3Aa0687&page=1&maxperpage=10&sortfield=date

   Voor welke gevaren wilt u ons (‘jullie’ zoals u het beschrijft) precies waarschuwen, uw vader heeft Tinnitus, krijgen wij dit ook? of krijgen wij andere ziektes omdat uw vader Tinnitus heeft, ik begrijp het niet zo goed.

   Maar het belangrijkste is dat het stuk er niet overgaat of de straling slecht is, het gaat erover dat het onderzoek niet goed is uitgevoerd maar wel zo wordt gepresenteerd en overgenomen door de media en de gemiddelde lezer.
   Eigenlijk net zoals uw verhaal ons waarschuwt voor de gevaren maar nergens onderbouwd wordt door argumenten die hout snijden.

   Ik vind het wel een interessant idee dat sommige mensen ‘kanariepiet van de wereld’ genoemd worden, ik had hier nog nooit van gehoord en zou graag willen weten wie hem zo noemt (Hij is zoals ZE het noemen een kanariepiet van de wereld).

   • I have tinnitus and I am 100% sure it was caused by my cell phone use and sitting in front of a router for hours when working. I also played drums for years and loud music is also linked to tinnitus. I remember that every time when I would put the cell phone to my ear I would immediately experience an electrical sensation. It was so obvious that I started to keep the phone away from my ears when talking. There is sufficient proof that EMS can cause those tiny hair follicles growing on your nucleus to crumble and die and cause tinnitus. Don’t be so dismissive of good advice. One more thing: In America (where I live) a well known neurosurgeon who was treating the famous late US attorney Johnnie Cochran (who defended OJ Simpson in the infamous murder trial about 20 years ago), stated that he is 100% sure that the brain cancer that Mr. Cochran died from was caused my his cell phone. He stated that the brain tumor grew exactly on the spot (the ear) where Mr. Cochran placed his cell phone for years when talking.

 3. Dit is op Healthcares herblogden reageerde:
  WIFI , gevaarlijker dan je denkt . Deense leerlingen experimenten ermee en tonen het gevaar aan van Wifi met experiment.
  Onderneem zelf actie en probeer terug op draad over te schakelen. Een mobieltje is leuk voor onderweg maar gebruik zoveel mogelijk de VLIEGTUIGSTAND. Ook DECT telefoons zijn uitermate ongezond. Mensen die veel achter de computer zitten kunnen ook al “overgevoelig” zijn voor electromagnetische straling. Het is intriest om te merken dat je ondanks alle wetten en regels toch nog moet oppassen want meestal zijn zo’n onderzoeken niet relevant voor ALLE mensen.

 4. Beetje nonsens die belga hoofd….tno onderzoek wijst uit dat opwarming van de hersens enkel met de 900 en lagere frequenties plaatsvind. Daarboven wifi en wdcma aan je oor vind dit niet plaats…….
  Oude troep netwerken zijn nog overal te vinden die dienen te worden vervangen dus het oude gsm gevaarlijk hehehe oid nieuws……..

 5. Als de zaadjes die in de ruimte met straling stonden geaard waren dan waren die minstens net zo mooi als de zaadjes in de stralingsvrije ruimte. Dit word ook wel Grounding of Earthing genoemd. Het is verreweg DE beste manier om je te beschermen tegen straling en komt bovendien met een hele reeks gezondheidsverbeteringen. Het is simpelweg teveel om uit te leggen dus moedig ik iedereen aan om zelf verder op onderzoek uit te gaan! Wel kan ik zeggen dat het echt werkt en dat ik me nog nooit zo goed heb gevoeld! Zoek het maar op google en youtube: earthing

 6. Jullie pretenderen geen nieuwssite te zijn en zeggen daarbij dat het niet vaak genoeg verspreid kan worden, maar ik neem aan dat je als website toch begrijpt dat bij letterlijke overname zonder bronvermelding er toch echt sprake is van auteursrecht inbreuk? Korte bronvermelding lijkt mij hier geen overbodige zaak:

  http://www.lexnaturalis.nl/?p=407#more-407

  Anders is het toch jammer dat de indruk wordt gewekt dat dit een eigen geschreven tekst is!

 7. Beste Holland4MPE,

  Aangenaam kennis maken: de originele schrijver van dit artikel: http://www.lexnaturalis.nl/?p=407. Meerdere malen heb ik jullie gecontacteerd over het feit dat dit artikel een regelrechte schending van auteursrecht is. Geen gehoor, dus dan maar via deze weg.

  Het artikel mag best gebruikt worden onder de voorwaarden zoals die in het voorbehoud op lexnaturalis.nl staan vermeld waarbij beide partijen hun aandeel toekomt: http://www.lexnaturalis.nl/?page_id=1098

  Er zijn twee mogelijkheden:
  1) U verwijst alsnog naar het originele artikel en gunt ook ons, ons lezersaandeel van ons werk.
  2) U verwijdert het artikel per direct van deze website.

  Graag horen wij per email welke keuze het gaat worden: info@lexnaturalis.nl

  Wij vertrouwen erop dat het rechtgezet wordt er verdere juridische stappen achterwege kunnen blijven.

  Met vriendelijke groet,

  LexNaturalis

 8. Op http://www.milieuziektes.nl/Pagina11n.html staat een uitvoerige reactie op deze proeven, die door meerderen zijn gedaan
  Voorts is er een dergelijke proef gedaan door het INSTITUT FÜR STATIK UND DYNAMIK DER LUFT UND RAUMFAHRTKONSTRUKTIONEN
  UNIVERSITÄT STUTTGART .
  Met een geheel ander resultaat.
  http://www.milieuziektes.nl/Rapporten/Esmog, water, microscoop en prof. Kröplin.pdf
  Als men proeven doet dient men het goed te doen.

 9. Deze informatie is erg belangrijk dat mensen er bewust van worden.
  100 jaar geleden dacht men, zelfs de Amerikaanse doctors beweerden!!, dat het roken niet schadelijk was!!
  Wie weet wat we nog in de toekomst achterkomen over de schade van mobiele telefonie, wifi, tv, etc..

  • Beste Fevzi,
   dus als er nog geen aanvaardbare argumenten zijn om WiFi als schadelijk te kenmerken is het een goed idee om je er toch voor te beschermen? Misschien is kuilen graven op het strand ook wel slecht voor de gezondheid, maar is de wetenschap nog niet zover om dat aan te tonen.
   Als WiFi heel slecht mocht blijken te zijn zal ik niet aarzelen om die straling te mijden, en ik neem aan dat de overheid ook actie zal ondernemen om het gebruik van die schadelijke techniek uit te bannen, zoals is gebeurd met asbest, tabak, drijfgassen, fijnstof, gevaarlijke werkomstandigheden voor dakdekkers, oplosmiddelen in verf etc.
   Er is voor zover ik het weet geen wetenschappelijk onderbouwde theorie waaruit blijkt dat WiFi slecht is voor de gezondheid.
   De zon zend ook elektromagnetische straling uit, lampen ook, elk apparaat dat elektrische energie gebruikt. Sinds er WiFi is hebben mensen klachten, ook al is de wifi frequentie 1,5 GHz niks vergeleken met de gemiddelde dagelijkse elektromagnetische straling die je binnenkrijgt.
   Wat ik mis is een hypothese voor het vermeende gevaar van WiFi.
   En ook: Zelfs als mocht blijken dat WiFi slecht is voor tuinkers dan is het niet automatisch ook slecht voor mensen.

 10. Experiment met tuinkers en Wi-Fi – Wel prijs, maar niet zo’n best onderzoek
  By Pepijn van Erp

  Vijf Deense scholieren deden een experimentje met tuinkers. Ze plaatsten zes schoteltjes met watten waarop ze het zaad hadden uitgestrooid tussen Wi-Fi-routers en zes vergelijkbare schoteltjes als controle in een ander lokaal, maar dan zonder de stralingsbronnen. De hele tijd gaven ze de schoteltjes netjes water en na dertien dagen besloten ze de tuinkers af te knippen en te drogen. En ze telden hoeveel zaadjes ontkiemd waren op elk bordje. Een schokkend resultaat: van de bestraalde zaadjes waren er veel minder ontkiemd! Alles werd in een rapportje opgeschreven en daarmee wonnen ze een prijs. De Deense nationale omroep plaatste op haar site op 16 mei een bericht hierover waarin ook de belangstelling van buitenlandse wetenschappers werd vermeld voor dit opmerkelijke resultaat van zo’n simpel proefje. Het Engelstalige blog Geek.com nam het een dag later over en daarna volgden een hoop andere, tot ABC News op 24 mei aan toe.

  Al deze berichtgeving was nauwelijks kritisch en het nieuws verspreidde zich als een lopend vuurtje via blogs en Facebook. Kijk maar eens wat een Google zoekopdracht oplevert met de woorden “wifi cress”. De eerste journalist die er eens goed naar keek, was vermoedelijk de Noorse wetenschapsjournalist Gunnar Tjomlid. Zijn uitgebreide blog hierover (van 19 mei, met latere aanvullingen) laat zien dat er heel wat op het experiment is aan te merken en dat de wetenschappers die er zo enthousiast over zijn, bekende verspreiders van stralingsangst zijn. Het is natuurlijk leuk voor de meiden dat ze een prijs wonnen met hun onderzoek, maar het is minder fraai dat het zo wordt misbruikt door deze pseudowetenschappers.

  Waarom moeten we het resultaat niet al te serieus nemen? Tjomlid geeft een hele waslijst van zaken die er mee aan de hand zijn; ik geef de belangrijkste hier kort weer:

  De aanwezigheid van de stralingsbronnen was niet het enige verschil in de omstandigheden van de Wi-Fi en controlegroep. Als je het verslag van het experiment leest, komt je ook foto’s tegen van de proefopstelling. Daarop valt te zien dat in de Wi-Fi-groep ook een aantal laptops dicht op de bordjes stond. Het is niet onwaarschijnlijk dat dit een (lokaal) effect had op de luchtstroom en temperatuur rondom die bordjes en dat kan zeer goed van invloed zijn geweest op de ontkieming. Andere mogelijke oorzaken zijn dus niet goed uitgesloten.
  Het was natuurlijk ook volslagen duidelijk wat de Wi-Fi-groep was, en wat de controle. Niet geblindeerd.-
  Tjomlid mailde met de docent van de meiden en kreeg te horen dat er eigenlijk twee keer een dergelijk experiment was uitgevoerd. De eerste keer hadden de routers alleen hun SSID staan uitzenden (het herkenningsignaal van het netwerk). In het vervolgonderzoek hadden ze de laptops elkaar constant laten ‘pingen’, zodat er een veel drukker netwerkverkeer werd veroorzaakt. Dit tweede experiment liet echter een veel minder negatief effect zien. Het rapportje is alleen gebaseerd op die eerste proef. In feite is dit publicatiebias: weglaten van resultaten die niet bevielen.

  Deze grafiek geeft veel beter weer wat het resultaat was, maar is natuurlijk niet zo ‘sexy’ als de foto’s van de tuinkers.

  Graph

  In het rapportje wordt het gevonden verschil geïllustreerd met de grafiek hiernaast. Op de websites die hierover berichten, vind je echter telkens foto’s van een heel groen, onbestraald, ‘gezond’ schoteltje en een schoteltje dat er heel wat minder florissant uitziet, het zieke, bestraalde geval. Die foto’s zijn natuurlijk een stuk leuker om op te nemen in een stukje, maar ze geven een erg slecht beeld van de lang niet zo beroerde getallen: gemiddeld waren er in de controlegroep 332 zaadjes ontkiemd, tegen 252 in de bestraalde groep (telkens van de 400 zaden die op één schoteltje waren gestrooid). Misleidende weergave van het resultaat in de media.

  Iets wat Tjomlid niet vermeldt, maar waaraan ik zelf nog dacht: de schoteltjes zijn helemaal niet goed van elkaar gescheiden, dus is het maar de vraag of je ze als individuele waarnemingen mag beschouwen. Je kunt eigenlijk zeggen dat we met een N=2 experiment van doen hebben, wat nauwelijks zeggingskracht heeft. Foutieve statistische analyse.
  Het experiment werd op dag 13 gestopt. Niet omdat dit vooraf zo was vastgelegd, maar toen was de controlegroep zo’n beetje uitgegroeid. Probleem hiermee is dat een verschil in temperatuur van slechts een paar graden al een vertraging van de groei (en ontkieming) van tuinkers kan betekenen. Als er zo’n temperatuursverschil was door de plaatsing van de laptops, dan is het niet onwaarschijnlijk dat de Wi-Fi groep net zo ver had kunnen uitgroeien als ze maar een paar dagen langer hadden gewacht. Maar ze waren waarschijnlijk alleen op zoek naar bevestiging van het idee dat ze vooraf hadden van het effect van straling. Als je het rapportje leest, is er duidelijk sprake van bias, een vooringenomenheid in de richting van één specifieke uitkomst, nl. dat elektromagnetische straling (van Wi-Fi, DECT of GSM) een niet-thermisch effect heeft.

  Maar hoe kwamen deze jonge meiden aan die vooringenomen houding? Dat komt waarschijnlijk doordat hun docent ze alleen maar voorzag van studies die ook schadelijke effecten lieten zien. Deze studies zijn echter bijna allemaal aan de dubieuze kant en meestal van wetenschappers, die door hun collega’s niet meer serieus worden genomen. Voor een verklaring hoe elektromagnetische straling invloed zou kunnen hebben (op een licht opwarmingseffect na), geven ze maar één bronvermelding: een rapport van Thomas Grønborg, die op zijn beurt weer erg leunt op de ideeën van Olle Johansson (zie verderop). Dit eenzijdig selecteren van literatuur noemen we cherry picking.

  Van de Deense site: “Wetenschappers uit het Verenigd Koninkrijk, Nederland en Zweden zijn zeer geïnteresseerd in de biologie-experimenten van de vijf meiden.

  Wie zijn eigenlijk die buitenlandse wetenschappers die zo enthousiast waren over dit experiment? Het Deense stuk noemt Olle Johansson. Dat is echter iemand die bij zowat alle ziektes van de moderne tijd een beschuldigende vinger richting stralingsbronnen heeft gewezen. De Zweedse skeptici beloonden zijn praatjes met hun ‘Misleider van het jaar‘-prijs in 2004. In het bronstuk wordt verteld dat hij van plan is het onderzoek te herhalen met Marie-Claire Cammaerts van de Université libre de Bruxelles. Ik verwacht daar weinig goeds van. Zij deed ook het uiterst dubieuze onderzoek naar het effect van GSM-straling op mieren, dat ik eerder op klopdatwel besprak: Mieren gestoord door GSM?

  Tjomlid achterhaalde in zijn mailwisseling met de Deense docent ook nog de namen van Andrew Goldsworthy, ook een bekende verspreider van angst voor straling, en de Nederlander Niek van ‘t Wout. Die laatste is beleidsmedewerker groen in de gemeente Alphen aan den Rijn en aanstichter van een onderzoek van Universiteit Wageningen naar het vermeende schadelijke effect van mobiele telefonie op bomen. Dat stelde ook niet veel voor, maar ging eveneens het internet over in 2010. Ook TNO en TU Delft werden er ten onrechte mee in verband gebracht. Van het ingezette vervolgonderzoek in Wageningen heb ik niets meer vernomen.

  Het is vrij helder dat je op grond van dit experiment geen conclusies kunt trekken over (niet-thermische) effecten van Wi-Fi-routers op ontkieming. Jammer dat de meiden zo’n overduidelijk vooringenomen docent hadden en dat hun ‘resultaat’ nu door allerlei pseudowetenschappers als bewijs wordt gebracht voor het gevaar van elektromagnetische golven. Als dat gevaar er al is, dan moeten de risico’s als erg laag worden ingeschat. In ieder geval zijn de te verwachten effecten zo klein dat je erg je best zult moeten doen om er iets van terug te vinden in de ‘ruis’ van andere invloeden. De fouten in dit experiment zijn de scholieren niet te verwijten. Laten we hopen dat het hun overduidelijke interesse in het doen van onderzoekjes niet zal wegnemen. Vanwege alle problemen die aan dit onderzoek kleven, kan het juist als een mooi voorbeeld dienen. Van je fouten leer je immers het meest.

  Lees vooral ook het blog van Gunnar Tjomlid zelf, dat veel meer interessants bevat dan ik in mijn samenvatting heb opgenomen: http://tjomlid.com/2013/05/19/om-karse-wifi-straling-og-en-snurt-naturfagslaerer/. Met Google translate is het goed te volgen. Het rapportje van de scholieren staat op die Deense site (directe link naar pdf).

 11. Hier nog een verhaal over WIFI Op een kaasboerderij in Frankrijk lukte het op een dag niet meer om kaas te maken. De melk wilde simpelweg niet stremmen. Van alles werd uitgeprobeerd. De melkmakerij werd volledig schoongeboend. Totdat de eigenaresse van de kaasboerderij zich realiseerde dat vlak voordat de problemen met kaas maken begonnen waren een nieuw modem was geïnstalleerd. Haar man verwijderde de WIFI en ze konden weer kaas maken zonder problemen.

  Een mobiel is ook al een stralingsramp. Een mobiel ontvangt ALTIJD straling, zelfs als deze uitstaat. De korte pulsen, bij een mobiele telefoon van 217 keer per seconde, worden als zeer schadelijk ervaren door het lichaam.

  Als je interesse hebt in goede antistralingssticker kun je contact opnemen met info@earthcrystal.nl

  • Beste EarthCrystal,
   hoe werkt die antistralingssticker? Voor zover ik weet is er helemaal geen gevaar voor straling, maar als dat zo zou zijn, dan vraag ik me af hoe die sticker van 18 euro daar wat aan kan veranderen? Of is die techniek geheim?

 12. Toen ik zwanger was kreeg ik altijd enorme buikpijn als ik met de laptop op schoot zat. Zodra ik de laptop uit de buurt zette, stopte de pijn. En als ik dan weer verder ging met dat ding op schoot, begon het weer. En zo ging het steeds. Na een aantal avonden durfde ik niet meer. Mijn ongeboren kind reageerde duidelijk op de straling. Lijkt me niet gezond!

 13. Dit is op Secrets of Nature herblogden reageerde:
  Heftig! Zal het eenzelfde werking hebben op de mens? En wat kunnen we beter doen: mobiele headset, kabelinternet, mobiele apparaten ’s nachts uit/vliegtuigstand.. is dit leefbaar? Of gewoon met zijn allen over op post schrijven en gezellig op visite 😉

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s